Camera video auto: sfaturi de achizitie, caracteristici si costuri

O camera video auto nu mai este de mult o noutate, ci o necesitate in traficul urban din ce in ce mai aglomerat si haotic. Afla ce trebuie sa stii cand vrei sa cumperi o camera auto DVR:
Cu totii am primit la un moment dat pe email sau messenger un link catre un clip video filmat cu o camera video auto in Rusia, o tara cu un trafic rutier foarte haotic si imprevizibil.
Internetul este practic impanzit de astfel de clipuri inregistrate in trafic, existand o multitudine de siteuri dedicate acestor tipuri de filmari realizate de la bordul masinilor.
Chiar daca in tara noastra nu se conduce la fel de rau ca in Rusia cred ca este deja necesar sa ne montam o camera auto DVR in masina. Inregistrarile le putem folosi in caz de accident si nu numai, putand sa ne scuteasca de o gramada de dureri de cap si costuri suplimentare, totul pentru doar cateva sute de lei. Hai sa vedem deci impreuna tot ce trebuie sa stim despre camerele video de bord:
De ce ai nevoie de o camera auto DVR
Voi incepe cu enumerarea catorva situatii in care o camera video auto iti poate face viata mai usoara:
- Protectie personala – acesta este probabil principalul motiv pentru care cineva isi cumpara o astfel de camera: in caz de accident rutier sau incident in trafic (road rage) soferul isi poate sustine cauza folosind clipul inregistrat sau poate determina ceilalti participanti la trafic sa pastreze calmul. Politia de multe ori ia in seama inregistrarile de la camerele de bord, chiar daca in justitie, daca se ajunge la proces, nu pot fi folosite ca proba deoarece camerele nu sunt omologate;
- Dovedirea nevinovatiei in fata agentului de circulatie – nimeni nu este perfect, asa ca si politistii gresesc din cand in cand, deci folosind inregistrarile camerei poti dovedi ca nu ai trecut pe rosu, ca nu ai depasit linia continua sau pur simplu poti demonstra ca ai fost nevoit sa faci o anumita manevra interzisa;
- Asigurare auto – in special in tarile vestice exista clauze prin care poate scadea semnificativ valoarea primei de asigurare in cazul in care masina asigurata are in dotare o camera video de bord. Nu stiu daca la noi in tara se aplica acest lucru cand vine vorba de asigurari auto, dar stiu ca o astfel de inregistrare te poate ajuta pentru a putea finaliza mai repede si favorabil dosarul de dauna in caz de accident;
- Action camera – daca totul merge bine pe sosea poti oricand folosi o astfel de camera pe post de action camera cand mergi in concediu ca sa-ti inregistrezi parcursul pe un drum sinuos de munte cu o priveliste frumoasa de exemplu.
In ce tari este legal sa folosesti o camera de bord?
Trebuie mentionat de la bun inceput ca utilizarea unei camere video auto poate fi ilegala in anumite tari. In Romania legislatia permite in acest moment utilizarea camerelor de bord, insa in alte tari europene precum Austria si Luxembourg amenzile pot fi foarte mari in cazul in care esti prins cu asa ceva in masina.
Daca pleci in vacanta cu masina verifica intotdeauna care sunt prevederile legale in tarile pe care le traversezi. Poti oricand urma acest sfat practic, de a verifica existenta Google Street View in statul respectiv, un indicator destul de bun al legilor privind protectia intimitatii (privacy) intr-un anumit teritoriu, dar aceasta modalitate nu este 100% sigura.
Ce caracteristici te intereseaza la o camera video auto
Bun, acum ca stim la ce foloseste o camera video auto hai sa vedem cum alegem un model bun din oferta destul de bogata a magazinelor.
Calitatea filmarii – de departe cel mai important aspect al unei camere video de bord este calitatea clipurilor inregistrate. Este din pacate si cea mai greu de cuantificat caracteristica, motiv pentru care cel mai bun sfat pe care ti-l pot da este sa cauti pe Youtube clipuri realizate cu un anumit model pe tip de noapte, la inserat si cu soarele in fata.
Acestea sunt situatiile cele mai relevante cand vine vorba de calitatea opticii si electronicii unei camere de bord. Doar asa vei putea sa elimi din start acele modele care folosesc senzori si lentile vechi sau de slaba calitate. Tehnologia evolueaza de la an la an, deci si asteptarile tale are trebui sa creasca odata cu pretul (aici gasesti cele mai avansate modele).
Nu cadea in plasa camerelor cu filmare pe timp de noapte (nightvision), pentru ca modele cu adevarat bune sunt extrem de scumpe si sunt folosite de obicei in aplicatii militare. Camerele auto pentru consumatorul de rand care filmeaza in infrarosu au nevoie de LED-uri sau faruri foarte puternice in infrarosu care sa ilumineze in directia in care filmam, lucru pe care niciun model actual nu il ofera.
Rezolutia filmarii – degeaba optica camerei este la inaltime daca nu putem vedea cele mai mici detalii din cauza rezolutiei slabe a clipurilor salvate. Cauta deci un model care stie sa inregistreze cel putin Full HD (1920 x 1080 pixeli), deci evita modele HD 720p, chiar daca sunt mai ieftine. Daca iti permiti iti recomand sa te orientezi catre un model cu rezolutie superioara, mai mare de 1080p. In anii urmatori probabil vor aparea si camere de bord compatibile cu rezolutia 4K.
Modul de alimentare – cand vine vorba de alimentarea camerei video de preferat este sa facem acest lucru de la priza de 12V (masini “normale”) sau 24V (camioane, SUV-uri mari). Daca insa ne permitem doar un model pa baterie atunci cauta un acumulator de capcitate cat mai mare, suficient pentru a alimenta camera pentru cel putin cateva ore in continuu. Alternativ poti utiliza pentru alimentare si reincarcare.
HDR (High Dynamic Range) – aceasta functie este cunoscuta si ca WDR (Wide Dynamic Range)si semnifica de fapt un senzor capabil sa distinga mai multe trepte intermediare intre alb (lumina extrem de puternica) si negru (intuneric total). O camera de bord cu mod WDR/HDR bun va evidentia mai bine nuantele deschise sau intunecate in cazul filmarilor in conditii de iluminare extreme (soare puternic ziua sau strazi slab ilumante seara si noaptea).
Filtru CPL – este vorba de filtrul de polarizare a luminii. Se monteaza peste lentila camerei si vine cu un inel ce poate fi rotit pentru a controla gradul de filtrare a reflexiilor in functie de unghiul de incidenta a luminii. Scopul filtrului CPL este de a elimina reflexiile deranjante ale bordului masinii care vor aparea in clipurile inregistrate de camera auto. Cel mai simplu de ajustat filtrul CPL este prin plasarea unei coli de hartie ala pe bord si rotirea inelului pana cand dispar reflexiile.
Microfon – majoritatea modelelor de camere video auto sunt dotate si cu microfon capabil sa inregistreze si sunetul din masina si cel care patrunde in habitaclu din exterior. In unele cazuri vei dori sa faci acest lucru (ex: masini de interventie cu girofar pornit dar fara semnale acustice samd), altfel de obicei inregistrarea audio se poate opri din optiunile camerei.
Stabilizare optica a imaginii – daca reusesti sa cumperi un asftel de model vei avea parte de imagini clare, netremurate, lucru care nu deranjeaza doar la redarea clipurilor, ci poate face imposibila identificarea detaliilor. Un sistem de stabilizare optica bun va reusi sa contracareze partial tremurul rezultat de la denivelari si gropi mai mici, dar nu va putea face minuni.
GPS – modulul GPS este folosit doar pentru inregistarea pozitiei, directiei si a vitezei, date care sunt de obicei scrise automat peste imaginea furnizata de senzorul camerei de bord, deci nu vorbim de un modul folosit pentru navigatie GPS.
Daca te stii vitezoman insa trebuie sa stii ca viteza ta va fi afisata in cadrele scoase de camera, daca nu dezactivezi acesta functie de inregistrare. Trebuie sa stii ca nu toate modelele de camere de bord vin cu modul GPS, dar la unele modele poate fi achizitionat separat. Personal as opta pentru un model cu modul GPS instalat deja din fabrica ca sa evit costurile suplimentare.
Display LCD si difuzor – nu sunt cele mai importante caracteristici, fiind utile doar pentru a vizualiza clipurile deja inregistrate sau pentru a verifica pozitionarea corecta a camerei. Pot insa contribui destul de mult la costul de achizitie.
Usurinta instalarii – cel mai simplu mod de instalare este cel cu ventuza care se prinde direct de parbrizul automobilului. Instalarea se face in doar cateva secunde, iar (re)pozitionarea corecta, care nu afecteaza campul vizual al soferului se poate face la fel de usor, in special daca piciorul ventuzei se poate roti. Unele modele se pot instala direct de oglinda retrovizoare, dar nu este cel mai stabil loc din masina, putand cauza vibratii puternice care se vor vedea in filmari.
Capacitatea de stocare – opteaza pentru un model care poate inregistra pe carduri de memorie in locul unuia care scrie in memoria interna a camerei. Modelele cu memorie interna sunt mai costisitoare si nu permit marirea capacitatii de stocare. Cardurile de memorie sunt mult mai ieftine si pot fi usor inlocuite cu un model de capacitate mai mare la nevoie. Va trebui totusi sa fi atent la capacitatea maxima a cardului suportata de producatorul camerei si tipul cardului.
Nu cred ca este o idee buna pentru ca aceste tipuri de camere sunt concepute pentru a functiona pe baterie. Deci daca le alimentezi constant de la priza masinii poti distruge foarte rapid acumulatorul, iar soarele puternic care loveste lentila si carcasa prin parbriz poate duce la deteriorarea camerei.
Inregistrare ciclica a clipurilor video – chiar si cu un card de memorie de 32 GB nu vei putea inregistra mai mult de 10 ore in format Full HD, deci optiunea de inregistrare ciclica (stergerea clipurilor mai vechi) elimina necesitatea schimbarii cardului la umplerea spatiului intern de stocare.
Start automat la pornirea motorului – cea mai utila functie de automatizare a unei camere de bord este pornirea automata a inregistrarii in clipa in care pornesti motorul masinii. Altfel va trebui sa iti aduci aminte sa apesi singur butonul de pornire/oprire.
Buton pentru inregistrare permanenta in caz de incident – inregistrarea ciclica inseamna stergerea clipurilor mai vechi care pot contine informatii utile, motiv pentru care iti recomand sa alegi un model cu buton de inregistrare a incidentelor. Odata apasat acesta va salva cateva minute de inregistrare inainte si dupa momentul respectiv intr-o zona de memorie care nu poate fi stearsa. Astfel nu vei pierde date utile in caz de accident sau alte incidente nedorite.
Senzor G pentru salvare automata a incidentelor – un senzor care inregistreaza socuri puternice (acceleratie exprimata in G) poate declansa automat inregistrarea incidentelor, deci nu va mai trebui sa-ti aduci aminte sa apesi niciun buton in situatii limita cand probabil numai la asta nu te gandesti.
Tine cont insa ca si gropile si trecerile la nivel cu sina de tren sau tramvai pot declansa senzorul G, deci daca ai optiunea de a regla sensibilitatea acestuia trece-l pe modul cel mai putin sensibil.
Salvare video in fisiere de dimensiuni mici – tehnologia poate da gres, iar cea mai deasa eroare de care te poti lovi in cazul camerelor de bord este eroarea la scrierea fisierului pe card sau in memoria interna. Daca filmarea se face intr-un singur fisier si eroarea are loc cu doar cateva secunde inainte sa opresti motorul se poate intampla ca tot fisierul sa fie corupt si sa nu poti recupera nimic.
In acest caz este utila o camera care sparge filmarea in fisiere mai mici, de cateva minute de exemplu, minimizand astfel riscul pierderii mai multor ore de inregistrare. Recompunerea clipului din fragmente se poate face ulterior foarte usor de catre orice program de editare video, deci nu e niciun inconvenient din punctul meu de vedere.
Filmarea in parcare (Parking Mode) – daca esti preocupat de siguranta automobilului atunci cand nu te afli in preajma lui ai putea fi interesat de modul de filmare in parcare, care fie continua sa inregistreze dupa ce ai oprit motorul masinii, fie se foloseste de senzorul de detectare a miscarii pentru a inregistra clipurile in memorie doar in clipa in care este detectata miscare in campul vizual al camerei.
Totusi nu este recomandat sa lasi camera in bord in zonele complet nesupravegheate pentru ca risti sa ti se sparga masina doar pentru a-ti fi furata camera. Decizia iti apartine in acest caz.
Accesorii – aici vorbim de obicei de kit de instalare (ventuza de prindere de parbriz, cablu de alimentare, carcasa de protectie, adaptor bricheta 12V), cablu de transfer de date prin USB sau CD cu software pentru prelucrarea video a clipurilor filmate.